R.A.I.N. - Дъжд, пречистващ душата

От Антония Дамянова

Често при работата си с хора, в допълнение към коучинг и терапевтичните похвати, използваме mindfulness техники, почерпани от извора на източната мъдрост. По този начин, работейки цялостно за човек – през тялото, с ума и душата му, отговаряме по-пълно на неговите нужди за подкрепа.
Представяме ви една от любимите ни и ефикасни mindfulness техники, с която може да работите и сами при трудни ситуации, съпроводени от интензивни емоции.

4-те стъпки накратко:

R – Разпознай какво се случва
А – Позволи на живота и настоящата ситуация да бъдат такива, каквито са
I – Изследвай вътрешните си преживявания и усещания
N – Не се идентифицирай с мисли, емоции и усещания

R (Recognize) – Разпознай какво се случва
За момент поспри и разпознай емоцията, която изпитваш. Обърни внимание на това какво преживяваш и през какво преминаваш по откровен и неосъждащ себе си и другите начин.
Фокусирай се върху настоящия момент и това, което преживяваш точно сега – какво се случва в твоето тяло и ум, какви емоции изпитваш; забележи мислите, които преминават, усещанията, които имаш.
Полезно е да ги назовеш наум, напр.: Чувствам се под стрес или Чувствам се пренатоварен/а, Усещам стягане и напрежение в областта на корема, Усещам тежест в раменете и пр. Разпознаването на това, което се случва, на твоите вътрешни усещания, отваря пространство и ти позволява да бъдеш изцяло със себе си и настоящия момент.

A (Allow) – Позволи да се случва това, което се случва
Да позволиш означава да оставиш нещата да са такива, каквито са. Това е един вид признаване и приемане на твоята настояща реалност. Приемането не означава, че трябва да харесваме ситуацията. Означава, че се стремим да смекчим или да изоставим само умствената си съпротива към случващото се.
Това е много важно, защото често имаме несъзнателен импулс да насилваме, подтискаме или пренебрегваме трудните емоции. Когато сме въвлечени в тази вътрешна борба, ние, без да искаме, създаваме още повече болка и напрежение.
По време на тази несъзнателна борба биваме сграбчени от нашите мисли и емоции, изпълваме се изцяло от тях и по този начин ставаме склонни да реагираме по-скоро импулсивно на ситуацията, отколкото да направим съзнателен избор как да действаме.
Като позволяваме на нещата да се случват, така както се случват, казваме ДА на нашето преживяване в момента и така почти веднага забелязваме чувство на облекчение и лекота относно конкретната емоция или конкретното преживяване.

I (Investigate) – Изследвай! Бъди изследовател на това, което се случва
След като си разпознал и позволил на преживяването да е това, което е, може да пристъпиш към изследването му. Понякога може да прецениш, че тази стъпка не е необходима, и че разпознаването и позволяването са достатъчни. Друг път може съвсем спонтанно и по естествен начин да пристъпиш към прилагането и на тази стъпка.
И така, за да започнеш да изследваш, може да си задаваш наум въпроси като тези: Защо се чувствам по начина, по който се чувствам?, Има ли някакви събития, които са се случили и са допринесли за емоцията ми, които са подпомогнали създаването на ситуацията?, Има ли някакви физиологични фактори (такива като недостатъчен сън, напр.), които допринасят за съществуването на тази емоция?, От какво наистина се нуждая точно в този момент?, Кои са действията, които мога да предприема, за да намеря удовлетворение и подкрепа (както и как другите, засегнати от тази ситуация, могат да бъдат удовлетворени и подкрепени) в този труден момент?
Тези въпроси могат да ти помогнат да установиш по-мъдри отношения със своите мисли и емоции. Чрез изследването съзнателно избираме един много по-смислен и удовлетворителен начин на живот.

N (Non-identification) – Неидентифициране
На този етап обърни внимание на простото осъзнаване, че ТИ не си нито твоя ум, нито твоите емоции. Ти си осъзнаването, което стои винаги отвъд всяка мисъл, емоция или усещане.
Неидентифицирането означава, че твоето усещане за това КОЙ СИ не е предопределено и не се изразява от твоите мисли и емоции. Това води до естествено чувство за свобода, лекота и умиротворение дори и по време на трудната ситуация. Без значение колко интензивна или болезнена е емоционалната буря, винаги има една част от нас, която остава спокойна, притихнала и недокосната.

R.A.I.N методът може да се прилага във всяка една ситуация, в която се чувстваме под напрежение, претоварени или фрустрирани. Той е мощен начин за справяне с трудните етапи в живота.

Техниката е преведена и адаптирана от книгата на Tara Brach True Refuge: Finding Peace and Freedom in Your Own Awakened Heart

Линк към книгата: www.goodreads.com/book/show/13642985-true-refuge